Rozenhoedkaai

Beschrijving

Van Eekhoutstraat naar Pandreitje. Oorspronkelijk zogenaamd "Zoutdijk", mogelijk verwijzend naar aanlegplaats voor schepen met zout; de huidige naam, pas in gebruik sinds het vierde kwart van de 18de eeuw, houdt verband met de daar opgestelde stallen die rozenhoedkransen verkochten. Liep eertijds tot aan de "Huidenvettersbrug" over het toenmalige Pandreitje, afgebroken circa 1785 bij het dempen van de voormalige Pandrei. Vermoedelijk van oudsher commerciële functie omwille van ligging nabij voormalige "Pandrei", Vismarkt en Huidenvettersplein. Toeristische trekpleister door zicht op achterhuizen Wollestraat (nummers 39-53), het Huidenvettersplein (nummers 10-12), de Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig-Bloed, het Stadhuis en het Belfort. Bebouwing dus voornamelijk gericht op toerisme zie begane gronden omgevormd tot voornamelijk kant- en chocoladewinkels; in mindere mate bewoning boven de winkels.

Rechte, gekasseide straat parallel met Reie. Op uitzondering van nummer 1-2, enkel diephuizen van twee à vier traveeën met verankerde bakstenen trap- (nummers 5, 6, 8 en 9) of klokgevels (nummer 7) uit de 17de eeuw tot de eerste helft van de 18de eeuw.

• VANHOUTRYVE A., Op Brugse bruggen... (6). De Hudevettersbrucghe, in Brugge die scone, XVII, 1995, nummer 4, p. 5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia