Sulferbergstraat

Beschrijving

Van Arsenaal- naar Colettijnenstraat. Benaming verwijst naar een voormalige herberg aan de Katelijnestraat. Rechte, gekasseide straat met vrij krommend tracénaar Colettijnenstraat toe; oorspronkelijk aan westzijde haast volledig ingenomen door blekerijvelden en een heester van 1752, en aan oostzijde arbeidershuizen; heden volgebouwd en louter woonfunctie. Zicht op Sint-Salvatorskathedraal.

Gevarieerde bebouwing in kern opklimmend tot de 16de eeuw doch voornamelijk uit de 19de-eeuw tot 20ste eeuw. Enerzijds eenheidsbebouwing van vijf à acht woningen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen uit de 19de eeuw: nummers 3-11 van 1881 volgens spiegelbeeldschema, waarvan nummers 3-7 met bepleisterde gevel en nummer 9 volledig herbouwd; nummers 13-27 van 1836. Nummer 29 en nummers 31-33 gebouwd in 1894 op "naakte grond". Anderzijds en voornamelijk aan W.-straatkant, woonhuizen in historiserende stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: nummer 2/ Arsenaalstraat van 1937 naar ontwerp van architect A. Goigne (Brugge) met houten kapelletje; nummer 4, nummer 6, nummer 8, nummer 10 en nummer 12 van 1910; nummers 14-16 van 1911; nummer 18 van 1911 naar ontwerp van architect M. Malfait (Brugge); nummer 24 van 1911 naar ontwerp van architect C. Schelstraete (Brugge); nummer 26 van 1910 en nummers 28-32 van 1910 naar ontwerp van architect L. Charles (Brugge). Nummer 20-22 van 1912. Nummer 34 van 1933 naar ontwerp van architect U. D'Helft (Brugge). Nummer 38, vrijstaand breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen van 1902 in plaats van soortgelijk pand, met een neoclassicistisch getinte, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gerestaureerd in 1988. Voorts recente architectuur: banale baksteenbouw uit jaren 1960 (nummer 36 van 1962 in plaats van hoger vermelde heester, nummer 37 en nummer 39); nummer 41a.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 21/1836, nummer 41/1881, nummers 66, 76 en 79/1894, nummer 55/1902, nummers 330, 350, 367, 371, 392, 429 en 445/1910, nummers 92, 360 en 414/1911, nummer 115/1912, nummer 1151/1933, nummer 619/1988.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1977.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia