Witteleertouwersstraat

Beschrijving

Van Predikheren- naar Schaarstraat. Zogenaamd naar de bewerkers van het witgekleurde schaapsleer. Van oudsher voornamelijk woonfunctie onder meer van de gegoede klasse zie het fraaie 18de-eeuwse herenhuis "d'Hanin de Moerkerke" (nummers 1-1bis). Van 1893 tot 1900 tevens locatie van de Brugse renbaan (ter hoogte van nummer 29) voor paardendressuur en allerlei festiviteiten.

Loodrechte, gekasseide straat. Gevarieerde bebouwing doch overwicht van breedhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met eenvoudige, al dan niet bepleisterde of ontpleisterde, 19de-eeuwse lijstgevels (nummers 16, 18, 31, 33, 35, 49, 51, 53, 54, 58, 59, 60, 62 en 65). Nummer 44, zogenaamd "HET GLAZEN HUIS" zie gevel- steen met vernieuwde gevel doch kern van 1873. Nummers 6-10, eenheidsbebouwing van drie woningen van elk twee à drie traveeën met openingen in vlakke omlijstingen. Nummers 28-36, geheel van vijf woningen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern zie verankeringen; nummer 36 met neoclassicistische dakkapel met voluten. Nummer 26, hoekpand van 1895. Nummer 11-13, breedhuis van 1904; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met verzorgde historiserende gevel met doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels van geglazuurde baksteen. Nummer 72, verzorgde historiserende lijstgevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw, met getrapt dakvenstertje. Weinig vernieuwende baksteenbouw met historiserende inslag zoals nummers 26, 31, 63, 64 en 74. Voorts bebouwing uit de 20ste eeuw (nummers 4, 12, 37-39, 61) en weinig vernieuwende nieuwbouwpuntgevel (nummer 54).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 62/1873, nummer 171/1895, nummer 125/1904.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia