Mariastraat (Onze-Lieve-Vrouwekwartier)

Beschrijving

Van Simon Stevinplein naar Katelijnestraat. Sinds het eerste kwart van de 14de eeuw genoemd naar nabije én beeldbepalende Onze-Lieve-Vrouwekerk. De afbakening van de oudste kern door de loop van de Reie op het einde van de straat is onzeker, de begrenzing lag mogelijk ter hoogte van Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord. De Mariastraat maakte eertijds deel uit van belangrijke handelsweg die via de aansluitende Katelijnestraat naar Gent en Kortrijk liep; ze was toegankelijk via de nu verdwenen Mariapoort opgericht in 1127 op de plaats van de huidige Mariabrug. Deze brug over de Reie, stelt Marcus Gerards (1562) voor als een houten brug; ze werd in 1856 verlaagd en vervangen door huidige segmentboogbrug met smeedijzeren leuningen.

Gekasseide nagenoeg rechte straat met kromming ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk met het ertegenover liggende Sint-Janshospitaal; samen vormen ze in de binnenstad één van de historische en architecturale hoogtepunten. Dit deel van de Mariastraat is vanouds gedomineerd door religieuze en caritatieve functie, laatst genoemde nu vervangen door een museale; aan oostzijde winkels nummers 21-23 met 18de-eeuwse gevels aansluitend bij Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid nummers 16-18.

• GEVAERT H., Brugse bruggen, 2001, p. 31.
  • RYCKAERT M., Historische Stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 33.