Geografisch thema

O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid

ID
10358
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10358

Beschrijving

Van Mariastraat naar tuin van Onze-Lieve-Vrouwekerkhof, rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Naam afkomstig van het voormalige kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, behouden tot het decreet van Jozef II van 1784 over de afschaffing van begraafplaatsen rond de kerken en kapellen binnen de steden. Van oudsher bewoning, functie heden ook gericht op de kerk, zie pastorie (nummer 2) en handelsactiviteiten (nummers 16-18). Gekasseide straat met krommend tracé, aan de kerk plantsoen met leilinden en banken. Op het einde van de straat bakstenen poortgebouw dat toegang verleent tot het parkje achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk; vermoedelijk vervangt het de oude muur gebouwd tijdens de heraanleg (1911-1912) van tuinen (zie Dijver nummer 16 en kerkhof van Onze-Lieve-Vrouwekerk): natuurstenen tudorboogopening met afgeschuinde dagkanten, daarboven rondbogige baroknis afkomstig van het klooster van Hemelsdale zie Sint-Clarastraat, met beeld van Sint-Bonifatius waarschijnlijk van beeldhouwer M. D'Hondt (Brugge); zandstenen cartouche.

Vrij heterogene bebouwing met kernen opklimmend tot de 16de eeuw en met tuinen of gevels ter afboording van de Reie. Weinig oorspronkelijke opstanden. Enerzijds diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen lijst- en topgevels met kern uit de 16de eeuw (nummer 14) of daterend van het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 2, 10, 12). Anderzijds breedhuizen van twee à negen traveeën en twee à tweeënhalve bouwlaag onder schild- of zadeldak (nummers 4, 6-8, 16-18).


Bron     : Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NB Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2004


Relaties

 • Is deel van
  Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving

 • Is deel van
  Onze-Lieve-Vrouwekwartier

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuizen ontworpen door J.P. Ledoux

 • Omvat
  Burgerhuizen van 1904

 • Omvat
  Hoekcomplex van stadswoningen

 • Omvat
  Laatclassicistisch herenhuis

 • Omvat
  Pastorie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid [online] https://id.erfgoed.net/themas/10358 (Geraadpleegd op 16-05-2021)