Sint-Jan in de Meers

Beschrijving

Van Oost- naar Westmeers. Huidige naamgeving, vanaf de 19de eeuw, verwijzend naar ligging in de meers, voordien "Sint-Jansstratkin" en "Sint-Janshuystratkin" wellicht refererend aan hier gelegen eigendommen van het Sint-Janshospitaal. Marcus Gerards (1562) tekent smal verbindingsstraatje met tuinmuren en huizen. Straatbeeld tot in de 20ste eeuw bepaald door lage rijhuisjes uit 16de, 17de en 19de eeuw; zuidzijde en kant Oostmeers afgebrand in de loop van het derde kwart van de 20ste eeuw en in 1986 vervangen door nieuwbouw zie huidige toestand. Rechte gekasseide woonstraat. Bebouwing opklimmend tot de 16de en 17de eeuw. Breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak. Nummers 6-8: 19de-eeuwse huisjes met één bouwlaag, nummer 6 in het derde kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot huidige toestand. Nummer 10 is een "Kunstige Herstelling" van 1924: sloop en reconstructie van 16de tot 17de-eeuwse gevel. Nummer 14 van 1838 zie Westmeers nummers 9-13. Op de terugwijkende rooilijn vastgelegd bij K.B. van 28 augustus 1877: nummers 9-11 van 1890, zie Westmeers nummers 17-23. Nummers 1-5 van 1986 naar ontwerp van architect E. Vanassche (Brugge).

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1282/1986.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 145/1838, nummer 9/1890.