Sint-Obrechtsstraat

Beschrijving

Van Oost- naar Westmeers. De oorspronkelijke benaming "Raamstraat" verwijst naar aanwezigheid van de ramen in de meersen ten behoeve van de lakennijverheid; huidige benaming vanaf het vierde kwart van de 16de eeuw, refererend aan het godshuis Sint-Obrecht aan de Langestraat dat hier eigendommen bezat. Marcus Gerards (1562) tekent een smal verbindingsstraatje met tuinmuren en huizen. Korte gekasseide straat met terugspringende rooilijn aan zuidzijde. Aan noordzijde in de tweede helft van de 20ste eeuw afbreken van de muur horende bij Westmeers nummer 33 en aanleggen van een plantsoen. Breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldak. Links van nummer 5: 18de-eeuwse huisje zie Oostmeers nummer 36. 19de-eeuwse huisjes: nummers 2-4, mogelijk met oudere kern, nummer 15. Voorts in de 19de eeuw: opvullen van open ruimte met eenheidsbebouwing nummers 7-13 (1878), rechts van nummer 15/ Westmeers. Nummer 5 (1932) met historiserende trapgevel vervangt een huisje van één bouwlaag

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 117/1878, nummer 650/1932.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia