Geografisch thema

Beursplein

ID
10365
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10365

Beschrijving

Rechthoekig plein omringd door Hauwerstraat, Maagdenstraat, Sint-Maartensbilk en Zwijnstraat. Ontstaan op de gronden van het vroegere slachthuis, dat naar de wijk Sint-Pieters werd overgebracht. Sinds 1967 naamgeving naar de huidige jaarbeurshal.

Van 1829 tot 1957 lokalisatie van het openbaar slachthuis naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). Gelegen in nabijheid van de Vrijdagmarkt waar de veemarkt was gelegen. Om de bouw mogelijk te maken werd het bouwblok tussen Hauwerstraat, Zwijnstraat, Sint-Maartensbilk en Maagdenstraat onteigend en de aanwezige woningen werden gesloopt. Achter de huizen lag de Kersenboomgaard met aan de zijde van de Sint-Maartensbilk een groot huis dat later de directeur van het slachthuis herbergde. Het huidig uitzicht van het plein dateert van 1967 en wordt bepaald door een jaarbeurshal, opgetrokken naar ontwerp van Groep Planning (Brugge). De rest van het plein werd omgevormd tot parkeerterrein.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 42/1967.
  • RAU J., D'HONDT J., De Brugse parochies. Het leven in Sint-Salvator, Sint-Jacobs, Sint-Gillis, Brugge, 1988, p. 79.
  • RAU J., Een eeuw Brugge. 1800-1900, deel 1, 2001, p. 265-267.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beursplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/10365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.