Hendrik Consciencelaan

Beschrijving

Van Boeverie- naar Smedenstraat. Tot 1883 zogenaamd Boeverievest naar de hier aanwezige stadsvestingen, Boeveriepoort en -straat. Sinds 1883 met de heraanleg van dit kwartier huidige naamgeving naar belangrijk schrijver Hendrik Conscience (1812-1883).

Gekasseide straat met recht tracé en afzonderlijk fietspad gelijklopend met de vesten, aangelegd in 1984. Versterking met grosso modo bewaard middeleeuws profiel zie hoge binnenwal, lage buitenwal, brede binnenvestinggracht. Sinds 1288/1386 aanwezigheid van het "oud waterhuis". In 1879 heraanleg van de Boeverievest in typische Engelse landschapsstijl naar ontwerp van landschapsarchitect H. van Hulle (Gent). Rijk aan honderdjarige bomen zoals Canadese populieren, moerascipressen, platanen, een treurbeuk en een bruine beuk.

Lang onbebouwd gebied. Verkaveling vanaf 1879. Straat kan onderverdeeld worden in drie delen. Van voormalige Boeveriepoort tot de Van Voldenstraat: godshuiscomplexen "Reyphins" (nummers 2-11) van 1905 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) en de godshuizen "Roussel" (nummers 12-15) van 1905. Van de Van Volden- tot de Hauwerstraat voornamelijk grote woningen. Van de Hauwerstraat tot de Smedenstraat eenvoudige bebouwing.

• ADRIANSENS W., Groen Brugge, 1987, p. 74-75.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen, 2000, p. 135-140.