Geografisch thema

Kegelschoolstraat

ID
10376
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10376

Beschrijving

Van Smedenstraat naar Sint-Maartensbilk. Geasfalteerde straat met recht tracé . Oorspronkelijk zogenaamd "Schoolstraat", de huidige naam - sinds de fusie van Groot- Brugge in 1972 - verwijst naar de Kegelschool die gelegen was op het Beursplein recht tegenover de vroegere Schoolstraat. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) is de straat weergegeven als een schaars bebouwde straat met zijgevels van hoekpanden bij de Smedenstraat en ommuurde tuinen.

Oudste bebouwing opklimmend tot de 16de en 17de eeuw bestaande uit woningen van één bouwlaag Begin en einde van straat afgezet met zijgevels van hoekpanden bij Sint- Maartensbilk en Smedenstraat.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 163.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kegelschoolstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10376 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.