Geografisch thema

Kleine Sint-Jansstraat

ID
10377
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10377

Beschrijving

Doodlopende straat vanaf Lane eindigend bij poortgebouwtje met trapgevel in de top voorzien van heiligenbeeld. Gekasseide straat met recht tracé. Aangelegd in 1580. De naam verwijst naar de vroegere eigenaar, het Sint-Janshospitaal.

Huidige bebouwing tot stand gekomen in de loop van de 19de eeuw. Begin van de straat ingenomen door enerzijds zijgevel van hoekpand bij de Lane en anderzijds door eenheidsbebouwing uit het tweede kwart van de 19de eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevel. Aan het straateinde stonden oorspronkelijk acht lage woningen, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk enkel van ingangen voorzien; in de loop van jaren 1970 tot garages verbouwd. Overige panden met eenvoudige bakstenen lijstgevels uit de 19de eeuw.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 167.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine Sint-Jansstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10377 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.