Leemputstraat

Beschrijving

Van Smedenstraat naar Guido Gezellelaan. Rechte, gekasseide straat. Oorspronkelijk langer en lopend tot aan de Lege Weg te Sint-Andries, waar de hoeve "Leempitte" en een leemput gelegen waren die de straat haar naam bezorgden. De straat werd in 1297 ingekort bij de aanleg van de tweede stadsomwalling.

Het straatbeeld is grondig gewijzigd in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij het begin van straat, nieuwbouwappartement van 1961 in plaats van de Smedenkapel. Hoekpand (nummer 2) bij Greinschuurstraat, de vroegere herberg "In het Molentje", oorspronkelijk met 17de-eeuwse trapgevel, thans eenvoudige lijstgevel van 1899, vormt één geheel met het magazijn (nummer 4). Nummer 6, een burgerwoning met bijhorende poort in historiserende stijl van 1912, vervangt 17de-eeuwse huizen van één bouwlaag deel uitmakend van het beluik, zogenaamd "Fort de Leemput" toegankelijk via een rondboogpoortje. Nummers 8-9 eveneens in historiserende stijl. Op de hoek van de Guido Gezellelaan appartementsgebouw (nummers 10-12) van circa 1960 in plaats van eenheidsbebouwing samen met het hoekhuis en de aanpalende huisjes aan de Guido Gezellelaan. Aan de overzijde oorspronkelijk een eenheidsbebouwing van zes lage woningen uit de 17de eeuw die in de loop van de 19de eeuw werden opgetrokken met één bouwlaag en later vervangen door een appartementsgebouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 87/1899, nummer 121 en 318/1921.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 208.
  • RAU J., De huisvesting van het proletariaat in het 19de-eeuwse Brugge. De Forten, in Brugs Ommeland, XXXVI, 1996, nummer 1-4, p. 82-84.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia