Eibeystraat

Beschrijving

Oude verbindingsweg tussen Moerkerke (West-Vlaanderen) en Maldegem in het noordwesten van de gemeente, voorheen zogenaamde Maldeghemse weg. De noordelijke straatzijde, bebouwd met kleine, doorgaans aangepaste en vernieuwde arbeiderswoningen, vormt de grens met de gemeente Moerkerke in West-Vlaanderen. De zuidelijke straatzijde is nagenoeg onbebouwd en vormde nog minstens tot het einde van de 18de eeuw een bosgebied, doorsneden door de Oostdreef, confer de kaart van de Ferraris, 1771-1778. De ontginning van de heide in dit gebied was het initiatief van de jezuïeten die in 1584 in het bezit waren gekomen van de nabijgelegen abdij van Zoetendale. In 1689 kochten zij het naburige domein Eibey aan.

• DE CEUNINCK P., Van de Krone tot het Eibey, bouwkundig erfgoed in Donk, (Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem, jaarboek 1998, p. 150).
  • VAN MINGROOT E., De abdij van Zoetendale te Maldegem (1215-1584), Maldegems Erfgoed, Deel III, Maldegem, 1983.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen