Strobrugge

Beschrijving

Deel van de vroegere Aardenburgkalseide, genaamd naar de oude wijk Strobrugge, nu ingesloten door het Schipdonkkanaal, het Leopoldkanaal, en de N 410, de expresweg van de autosnelweg E 40 in Aalter naar Nederland, met een brug over de kanalen, geopend in 1970. Gelegen aan de grens met Ede - Aardenburg in Nederland.

Belangrijk in de ontstaansgeschiedenis van het gehucht is het graven van de Lieve in 1251-1262. Onder de Lieve door liep het riviertje de Eede, door middel van het zogenaamd 't Konduit. Ten Noorden van de Lieve lag het Fort te Strobrugge, deel uitmakend van een reeks versterkingen aan de Nederlandse grens, opgericht tegen een mogelijk aanval vanuit het noorden, aangelegd onmiddellijk na de gevechten van 1831. De aarden wallen van het Fort verdwenen met de aanleg van het Leopoldkanaal in 1846-48, de gebouwen, een kazerne en het magazijn, werden verkocht en gesloopt in 1852. Iets ten zuiden van de Lieve werd in 1850 het Schipdonkkanaal gegraven. De bedding van de Lieve is nog in het landschap herkenbaar.

In de straat was tot 1972, na de bouw van de nieuwe brug en de N 410, het douanekantoor gevestigd, thans omgebouwd tot woning, Strobrugge nummer 24. Het nieuwe kantoor bevond zich aan grenspaal nr. 348. In 1986 werd dit tolkantoor opnieuw verlaten voor een kantoor gelegen op Nederlands grondgebied. Ter hoogte van de nummers 12-14 zijn nog de resten zichtbaar van een betonnen bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

• NOTTEBOOM H., De gebeurtenissen in en rond Maldegem en Strobrugge in 1830-1831, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, II, 4, 1988, p. 165-192.
  • VAN VOOREN G., Op verkenning door het grensgebied Strobrugge, Eede, Middelburg, Helle, Sint-Kruis, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, III, 3, 1989, p. 113-132.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen