Onze Lieve Vrouwstraat

Beschrijving

Eertijds ook zogenaamd "Vilderstraatje" ten westen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en zuidelijke verlenging van de Hoogstraat. Na de eerste wereldoorlog doorgetrokken in zuidelijke richting over de Willem Deroolaan die het tracé van de voormalige ringmuur der vestingen volgt. Wederopbouwarchitectuur overwegend uit de jaren 1920. Oostelijke straatzijde, tussen Kerkstraat en Willem Deroolaan, volledig ingenomen door de Onze-Lieve-Vrouwekerk midden met bomen afgezoomd grasveld ter hoogte van het vroegere kerkhof; op hoek bij Willem Deroolaan, klein monument ter nagedachtenis van gesneuvelden. Ertegenover: eclectische gevelwand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee (nummer 1-15), waarvan nummer 1, zogenaamd "Pelikaan" volgens uithangbord, naar ontwerp van architecten Pil en Carbon (Oostende) van 1921. Accent gevormd door prettige erker ter hoogte van nummer 5. Vrij homogene baksteenarchitectuur voornamelijk getypeerd door elementen ontleend aan neo-gotiek en neo-Vlaamse-renaissancestijl met regionale inslag. Verspringende hoogtelijn door dakvensters met trapgevel; klokgeveltje bij nummer 9. Muuropeningen met boogvelden (nummers 1, 5, 7, 15); drielichten (nummer 15). Gebruik van sierankers (nummers 1,3,7). Nummer 15 met aflijnend baksteenfries van overkragende rondboogjes. Straatgedeelte over het kruispunt met de Willem Deroolaan : soortgelijke bebouwing van iets kleinere schaal afgewisseld met eenvoudige doorsnee-burgerhuizen uit dezelfde periode, uitgezonderd het hoekhuis in regionale neo-Vlaamse-renaissancestijl met laag ommuurd voortuintje (nummer 17). Verschillende huisnamen zie zogenaamd "Villa Charles" (nummer 4), "Villa Virginie" (nummer 8), "Maria's huis" (nummer 9) en "Villa Alphonse" (nummer 16). Boven de deur van nummer 37, casement met inscriptie : "Geen rozen zonder doornen".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi