Geografisch thema

Verversrui

ID
10419
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10419

Beschrijving

Tussen Vingerlingstraat en Falconplein. De naam daterend uit de 15de eeuw herinnert aan de wasplaats van de blauwververs; ook genoemd "Blauw Handscherui" naar een ververij van die naam. Overwelfd in 1830. Brede straat met een gebogen rooilijn bebouwd met banale lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw van drie traveeën en drie bouwlagen, bepleisterd, beschilderd of gecementeerd en weinig of niet versierd. Opvallend onregelmatige kroonlijstlijn. Iets rijker uitgewerkte nummer 11 (derde kwart van de 19de eeuw) met imitatievoegen (eerste bouwlaag), doorlopende lekdrempels en puilijst, centraal balkon met fraaie ijzeren leuning en rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Geheel van twee meergezinswoningen in art-nouveaustijl

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Verversrui [online], https://id.erfgoed.net/themas/10419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.