Canadaplein

Beschrijving

Op het pleintje staan twee oorlogsgedenktekens. Het oorlogsmonument "De soldaat en het meisje" is van de hand van beeldhouwer Leo De Buysere en werd onthuld in 1980. Het monument verwijst naar de Eeklose soldaat gesneuveld aan het Schipdonkkanaal in mei 1940 en het meisje omgekomen bij het bombardement van het stadscentrum en is opgedragen aan alle militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen. Op sokkel, inscriptie "De doden verplichten de levenden. Mortui viventes obligant". Ernaast hangen aan een muur drie witmarmeren gedenkplaten “in memoriam 1944 1994” en de namen van dertig Canadese soldaten gesneuveld in 1944.

• PAUL VAN DE WOESTIJNE, Meetjeslandse oorlogsmonumenten, Eeklo, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 54, 2003, p. 271-272.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen