Geografisch thema

Fernand Hanusdreef

ID
10446
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10446

Beschrijving

Geïsoleerde woonwijk, parallel aan de spoorweg Antwerpen-Gent, in 1921 aangevat door Ferdinand Hanus, vlakbij zijn textielfabriek (Nieuwe Molenstraat; momenteel opgeslorpt door N.V. Uco Gent-Ledeberg) en sindsdien, tot 1970 verder uitgebouwd.

Arbeiderswijk, geïnspireerd op de ideeën van G. Benoit-Levy (La Cité Jardin, 1904), met centraal gelegen kerk (naar het noorden georiënteerd) omgeven door een omgekeerd U-vormige lus waarin van links naar rechts een schooltje, een directeurswoning, een klooster, een pastorie en een tweede schooltje. Kerkhof in het verlengde van de kerk. Aan de straatzijde twee groepen van vier dubbelwoningen. Door de afwezigheid van onder meer een café, wasserij, winkelgelegenheid, gegroeid tot een monofunctioneel schijndorp enkel in functie van de fabriek.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Fernand Hanusdreef [online] https://id.erfgoed.net/themas/10446 (Geraadpleegd op 12-06-2021)