Geografisch thema

Ankelaarstraat

ID
10471
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10471

Beschrijving

De Ankelaarstraat vertrekt vanaf de Markegemsesteenweg en loopt in een bocht noordwaarts richting Aarsele (Tielt) waar de weg op grondgebied Aarsele als Meikestraat wordt verder gezet.

De oudst gekende vermelding, "Hanckelaere straete", dateert van 1415. De naam houdt verband met een leengoed van ene Willem Van Anckelaere in die tijd beschreven als "an doostzijde van Willems lande Van Hanckelaere". Het eerste deel "anck" of "hanck" is afgeleid van de naam Johannes of Jan, het achtervoegsel "laar" doelt op een open plaats in een bos. Vermelding in 1652 als "Ancelaerstrate" en in 1725 als "Ancelaer straete of de Hongareijestraete loopende naer de herberge het Meijcken" waarbij (h)ongarije betekent: weinig vruchtbare zandgrond.

Landelijke weg met verspreide bewoning die al grotendeels op de Ferrariskaart (1770-1778) staat afgebeeld. Het uitzicht van de straat is sedertdien weinig veranderd maar de bebouwing heeft weinig authenticiteit bewaard.

 • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 25.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand

 • Is deel van
  Dentergem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ankelaarstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.