Bamstraat

Beschrijving

Straat met overwegend recht tracé, sedert 1978 enkel nog tussen de Meulebekesteenweg en de Goedlevenstraat. Voorheen vertrok de weg vanaf de Dreve en had een oostelijke vertakking, i.e. de huidige Eugeen Van Maldeghemstraat, het stuk tussen de Dreve en de Meulebekesteensweg heet nu Tijputstraat.

De huidige Bamstraat wordt in 1652 "Ramstraete" genoemd waarbij met het woord "ram" gedoeld wordt op een afsluiting tussen twee percelen grond. De naam "Baenstraete" werd in 1665 gebruikt voor wat nu de Tijputstraat is. "Bamstraete" komt voor het eerst voor in 1820 en kan een samentrekking van beide oudere namen zijn.

Landelijke weg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw. De meeste sites staan op de Ferrariskaart (1770-1778) maar zijn wellicht ouder.

• BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 25.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien