Dreve

Beschrijving

Rechte weg tussen de Statiestraat en de Markegemsesteenweg. De weg geeft rechtstreeks toegang tot de kerk. De oudst gekende vermelding als "Dentergemsche dreve" dateert van 1652. In 1665 komt de beschrijving "sheeren dreve van Denterghem" voor, genoemd naar de heren van Dentergem. Tussen 1578 en 1727 was de heerlijkheid van Dentergem en ook de Dreve in het bezit van de familie Lanchals. Daarna verandert de weg enkele keer van eigenaar. In 1820 krijgt de straat de naam "Dreve heer Piers" naar de toenmalige eigenaar, de familie Piers de Raveschoot. Vanaf 1886 neemt de gemeente het eerste stuk tot aan de Boulevard, tegen een jaarlijkse vergoeding over. De slagbomen verdwijnen, het verkeer krijgt nu vrije doorgang. Pas vanaf 1958 valt ook de rest van de weg onder het beheer van de gemeente.
De weg was afgezoomd met lindebomen, een figuratieve kaart uit 1725 met afbeelding van de dorpskern toont de aanzet van de dreef. In de jaren 1930 zullen de laatste bomen verdwijnen.

Woonstraat met in de bebouwde kom rijwoningen uit de 19de eeuw, op de Atlas der Buurtwegen (1843) vooral aan de zuidkant gesitueerd, maar verder overwegend uit de 20ste eeuw). Sedert 1829 aanwezigheid van een school (zie nummer 50). Nummer 15 ligt in een ruime beboomde tuin, kadastergegevens van 1863-1864 maken melding van een boomgaard met bebouwing (woonhuis en stallingen). De vrijstaande koppelwoning nrs. 92-94, gesitueerd in de noordoosthoek van de zogenaamd "Noord molenkouter", staat reeds op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Het pand tussen nummers 2 en 6 (met ingang aan de Statiestraat) was volgens het kadaster oorspronkelijk een werkhuis (circa 1873) en is circa 1911 heringericht als woning. Rijhuis in verankerde, rode baksteen met grijsbeschilderde plint en bakstenen tandenlijst onder de dakgoot. Winkelpui en ingang onder I-balk, op de verdieping laadluiken.
Nummer 28, met brede beschilderde lijstgevel, vervangt circa 1881 een ouder pand, nummer 26 wordt circa 1894 uitgebreid maar heeft wellicht nog een oudere kern. De gevels van enkele lage woningen worden in de loop van de 20ste eeuw aangepast (zie nummers 6, 8, 92-94). Verder vooral halfvrijstaande, vrijstaande of koppelwoningen, onder meer nummers 70-72, een koppelwoning van circa 1948, rode baksteenbouw met siermotieven in cementpleister. In het landelijk gebied verspreide bebouwing, onder meer de historische hoeve " 't Casteelgoed" zie nummer 89.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1863/6, 1864/62, 1873/5, 1881/5, 1894/24, 1901/18, 1911/4, 1948/6.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 174, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 26-27.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien