Eugeen Van Maldeghemstraat

Beschrijving

Korte straat tussen de Boulevard en de Tijputstraat. Maakt deel uit van een verkaveling, samen met de Bunderswijk en Nellekenshof ingezet vanaf 1973. Hoorde vroeger bij de Bamstraat en maakte deel uit van een lange kerkweg, de "Noeschewegel" (noes in de betekenis van schuin). Deze liep vanaf de Dreve dwars door de landerijen, sloot aan bij de Tieltseweg en maakte een kortere verbinding met het Hoenderveld (zie Veldstraat) en de Poelbergwijk (zie Tielt) mogelijk. In 1871 krijgt de Eugeen Van Maldeghemstraat dan ook de naam "Tieltschewegel".
De naam is een eerbetoon aan de Dentergemse kunstschilder Eugeen Van Maldeghem (1813-1867) vooral bekend voor zijn religieuze taferelen.

Woonstraat met hoofdzakelijk vrijstaande woningen. Enkele lage huizen dateren wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Voorts recentere bebouwing.

• BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 27.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien