Geografisch thema

Goedlevenstraat

ID
10478
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10478

Beschrijving

Korte bochtige weg, loopt in een hoek van 90° van de Pontbrouckstraat naar de Katteknok. Onderdeel (samen met de Katteknok en de Veldstraat) van een eeuwenoude weg in het noordelijk deel van Dentergem zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De naam is afkomstig van een herberg en hofstede in 1652 beschreven als "herberghe ghenampt het Ghoet leeven". Na het verdwijnen van de herberg blijkt de naam 70 jaar later verder te leven als straatnaam "naer het Goet leven". In 1820 komt "Goed-leven straete" voor en wordt verder beschreven als "strekkende van den oosten naer den westen en aenden Knok van 't Goedleven verhoekende" en verder "...dan van den zuyden naar den noorden. Loopende vanden Jaeger uyt de Pontbroekstraete tot aen d'Eekelingen (eikenbos?) in het gescheed met Aersele". Op de Atlas der Buurtwegen (1843) staat de toponiem "Goedlevensknock" en in de bocht aan de Pontbrouckstraat "Jaeger cabaret" aangeduid. Op de huidige kadasterkaart komt hier het toponiem "Jager" voor.

Landelijke weg met vanouds verspreide bebouwing (hoeves) zoals te zien op de Ferrariskaart. Deze situatie is tot op heden nagenoeg ongewijzigd gebleven. De oude sites zijn meestal bewaard maar verliezen aan authenticiteit door nieuwe of vernieuwde gebouwen. Nummer 3 "DE KRIEKE" zie houten naambord is volledig vernieuwd.

  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 27.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve van het langgeveltype

  • Is deel van
    Dentergem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goedlevenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.