Groeneweg

Beschrijving

De Groeneweg verbindt de Wontergemstraat met de Statiestraat en is een vrij rechte asfaltbaan. De oudst gekende vermelding "Groenen wech" dateert van 1415. De naam zou verwijzen naar een weg die over een dries of groene, braakliggende akker liep. De aanduiding in 1665 als "keerckestraet gheseijt de Ghroenen Wegh" laat uitschijnen dat de weg toen nog in gebruik was als kerkewegel. Voornoemde benamingen worden zeker nog tot 1725 gebruikt.

De weg loopt door landelijk gebied. Min of meer halverwege kruist de weg de Speibeek. Van oudsher is hier een concentratie aan oude hoeves (nrs. 23 en 24) zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Een nu verdwenen molen stond op de noordoosthoek met de Wontergemstraat, op de Atlas der Buurtwegen (1843) en de Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid met "Van Gaver Molen".

De straat heeft tot op heden het landelijk karakter behouden. De eeuwenoude boerderijsites zijn grotendeels bewaard. De hoevegebouwen echter hebben meestal door recente verbouwingen of nieuwbouw hun authenticiteit verloren. Bij nr. 22 is nog een monumentale (19de-eeuwse?) schuur bewaard.

• BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 28.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien