Geografisch thema

Herpelplas

ID
10481
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10481

Beschrijving

Korte weg tussen de Groeneweg en de Puymoortelstraat. Oude schrijfwijzen zijn "Erpelstraete" en "Eerpelplaesche" (1625). Halverwege wordt de straat gekruist door de Speibeek. Op die plaats zou zich volgens bronnen uit 1725, afgaande op de benaming "straete vanden Neerplas", een lager gelegen poel of plas hebben bevonden. Het naamdeel 'erpels' betekent mannetjeseenden (woerden). De weg staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met aanduiding van het toponiem "Herpelplasch". In 1820 komt "Herpelplas straete" voor. Op de kaart van het District van Tielt (circa 1825) staat Herpelplas aangeduid als een gehucht.

Schaarse, verspreide bebouwing. De hoeve nr. 4, met nieuw woonhuis, staat aangeduid op de Ferrariskaart en op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Ferme Lintels". De ingang van de oprit wordt geflankeerd door linden.

  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 28.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Dentergem

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herpelplas [online], https://id.erfgoed.net/themas/10481 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.