Herpelplas

Beschrijving

Korte weg tussen de Groeneweg en de Puymoortelstraat. Oude schrijfwijzen zijn "Erpelstraete" en "Eerpelplaesche" (1625). Halverwege wordt de straat gekruist door de Speibeek. Op die plaats zou zich volgens bronnen uit 1725, afgaande op de benaming "straete vanden Neerplas", een lager gelegen poel of plas hebben bevonden. Het naamdeel 'erpels' betekent mannetjeseenden (woerden). De weg staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met aanduiding van het toponiem "Herpelplasch". In 1820 komt "Herpelplas straete" voor. Op de kaart van het District van Tielt (circa 1825) staat Herpelplas aangeduid als een gehucht.

Schaarse, verspreide bebouwing. De hoeve nr. 4, met nieuw woonhuis, staat aangeduid op de Ferrariskaart en op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Ferme Lintels". De ingang van de oprit wordt geflankeerd door linden.

• BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 28.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien