Geografisch thema

Kapittelstraat

ID
10482
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10482

Beschrijving

De licht bochtige weg is een zijstraat van de Gottemstraat, maakt op het eind een hoek van 90° en loopt dan verder noordwaarts als Groeneweg op het grondgebied van Wontergem (Oost-Vlaanderen). Het Kapittel van Doornik vormt tijdens het ancien régime, naast Dentergem (dorpsheerlijkheid) en Oude Walle een van de drie grote heerlijkheden in Dentergem. De meeste stukken grond van de heerlijkheid situeerden zich ten noorden en zuiden van de Kapittelstraat. De oudst gekende vermelding als "Capittelstraetken" dateert van 1652. Op een kaart van 1725 met de dorpskern van Dentergem ook als "Capittel straetjen" geschreven. In 1820 komt "Meersch-straetjen" voor duidend op de lager gelegen weiden aan de zuidkant. In 1922 bouwt het textielbedrijf Abbeloos langs de Kapittelstraat een rij arbeidershuizen wat de straat ook nog de naam "Fabrieksstraat" oplevert.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het grootste deel van de weg als dreef aangeduid. Vanaf de scherpe bocht op het einde, liep de weg volgens oude kaarten (18de en 19de eeuw) oostwaarts verder richting Oost-Vlaanderen. Dit tracé wordt nu nog als aarden wegel voortgezet.
De weilanden, palend aan de zuidkant van de straat, liggen in de vallei van de Oude Mandel op kadasterplannen aangeduid als "Kerkemeersch". Deze vormt hier de grens met Gottem en tevens met Oost-Vlaanderen.

Woonstraat waarvan de bebouwing zich hoofdzakelijk aan de noordkant situeert. Het begin van de straat wordt getypeerd door verspreide bebouwing. Nummers 34-62, arbeiderswoningen uit 1922, vormen een opvallende rij huizen gelegen op een hoogte, uitziend op de vallei van de Oude Mandel.
Van het nummer 5 met naam "S HELICHGEEST" zie houten bord, is het woonhuis vernieuwd in de jaren 1930. Nummer 90 is een halfvrijstaand dubbelhuis uit het begin van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw gecombineerd met gele baksteen voor strekken en doorlopende banden.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1923/3.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 174, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 28.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoningen

  • Omvat
    Rij arbeiderswoningen

  • Omvat
    Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw ter Meersch

  • Is deel van
    Dentergem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapittelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10482 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.