Geografisch thema

Katteknok

ID: 10483   URI: https://id.erfgoed.net/themas/10483

Beschrijving

Bochtige weg, loopt van de Goedlevenstraat naar de Veldstraat en leidt naar het Hoenderveld. Onderdeel (samen met de Goedlevenstraat en de Veldstraat) van een eeuwenoude weg in het noorden van Dentergem, staat op de Ferrariskaart (1770 -1778), het veld is hier aangeduid als "Hoenderveldt Bosch".

Het naamdeel knok wijst op een twee-, drie- of viersprong, hier doelend op het kruispunt met de Ankelaarstraat en de weg naar het Hoenderveld. Kat kan worden geïnterpreteerd als een afgelegen spookplaats. De oudst gekende vermelding als "Katteknock straete" dateert van 1820.
Op de Atlas der Buurtwegen (1843) en de huidige kadasterkaart staat het toponiem "Katteknok".

Landelijke weg met vanouds verspreide bebouwing (hoeves). Deze situatie is tot op heden nagenoeg ongewijzigd gebleven. De oude sites zijn meestal bewaard, enkele met (gedeeltelijk) behoud van de boerderijgebouwen. Andere verliezen aan authenticiteit door nieuwe of vernieuwde gebouwen. Nr. 3 z.g. "HERDERSHOEVE" cf. houten naambord is volledig vernieuwd. Nr. 11 heeft een nieuw woonhuis, de poel werd omgevormd tot vijver.

BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 29.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Boswachtershoeve bij het Vijverbos

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve met losstaande bestanddelen