Geografisch thema

Marialoopstraat

ID
10485
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10485

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Ankelaarstraat en de Tieltseweg. Ligt in het uiterste noorden van Dentergem en vormt gedeeltelijk de grens met Aarsele (zie Tielt) en Tielt. In 1725 vermeldt als "vanden Korte keer naer het Meyken", beide herbergen (zie Tieltseweg en Ankelaarstraat) onder andere aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). "Maria-loop straete" komt voor vanaf 1820, en is de weg naar Marialoop op grondgebied Meulebeke. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de weg afgezoomd met bomen en is geen bewoning aangeduid.

Heden weinig bebouwd. Enkele hoeves uit de 19de eeuw maar nu grondig vernieuwd of herbouwd. Nummer 3 met vernieuwd woonhuis bewaart nog de 19de-eeuwse bijgebouwen. Nummer 4 met naam "VAN DE SPERHOEVE" volgens houten bord.

  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 29.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Marialoopstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10485 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.