Meulebekesteenweg

Beschrijving

De weg vertrekt in de dorpskom van Dentergem vanaf de Statiestraat en is een onderdeel van de nationale weg N305. In 1888-1889 als steenweg aangelegd tussen Meulebeke en Dentergem.

Woonstraat met in de dorpskom gesloten, halfopen of open bebouwing, basisbebouwing gaat terug tot het eind van de 19de eeuw, bij de aanleg van de steenweg. Nummer 27, dwars op de straat georiënteerd, is zie kadastergegevens circa 1864 gebouwd als "zwingelkot" en in 1905 omgezet naar een landgebouw. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel, heden in gebruik als bijgebouw voor het recentere woonhuis, gebouwd in 1937.

Buiten de dorpskom loopt de weg doorheen landelijk gebied met verspreide hoevebouw zeker teruggaand tot de 18de eeuw, zie nummer 63. Tegenover nummer 104 een boerenarbeiderswoning (nummer 61) met geïncorporeerde schuur en wagenhuis, gebouwd vlak langs de steenweg. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde gevels (imitatievoegen in de linkerzijgevel).

Voorts enkele huizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Nummers 5 en 7 (zie kadastergegevens respectievelijk circa 1930 en 1933) met voortuin, hebben een roodbakstenen gevel boven een bepleisterde grijze plint. Bij nummer 5 gecombineerd met cementbepleistering voor de doorlopende banden, lateien en fries onder de dakgoot. Bij nummer 7 gebruik van gele baksteen voor de doorlopende banden en tandenlijst onder de dakgoot.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/26, 1905/1, 1930/7, 1933/5, 1937/4.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 29.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien