Geografisch thema

Nieuwe Veldstraat

ID
10490
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10490

Beschrijving

Loopt in een bocht van de Veldstraat naar de Wakkensesteenweg. De weg loopt ten westen van het Hoenderveld (zie Veldstraat). In het midden van de 19de eeuw werd het tot dan beboste veld gerooid en enkele nieuwe wegen, met onder meer de Nieuwe Veldstraat aangelegd.

Landelijke weg met noordwestelijke aftakking verder gezet als Muizelwegel op grondgebied Tielt. Verspreide bebouwing. Nummer 1, op de hoek met de Wakkensesteenweg, oorspronkelijk wellicht een herberg, zie overhoekse travee, ligt aan een oude kasseistrook. Nummer 9 staat als site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843), heden een volledig nieuw huis gebouwd in 2002, zie datering in het dak, ten zuiden van het huis is een in rode baksteen gemetselde aardappelkelder met bovenaan begroeiing bewaard.

  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 30.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nieuwe Veldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10490 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.