Geografisch thema

Oostrozebekestraat (Dentergem)

ID
10492
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10492

Beschrijving

Licht bochtige weg, vertrekt vanaf de Meulebekestraat en loopt verder westwaarts op grondgebied Markegem en in Oostrozebeke als de Dentergemstraat. Maakt deel uit van de oude verbindingsweg tussen Gent en Roeselare, in de 17de en 18de eeuw vermeld als "Heerwegh van Rousselaere naer Ghent". Op Dentergems grondgebied valt deze weg samen met het tracé van de huidige Oostrozebekestraat, een kort stuk van de Meulebekesteenweg en Markegemsesteenweg, loopt door het dorpscentrum en via de Wontergemstraat verder op grondgebied Wontergem (Deinze).
Oudst gekende benaming als "Holenwech" dateert van 1415, in 1665 komt de naam "Hollestraete" en in 1725 "Holstraete" voor. De naam refereert aan de lagere ligging (tussen "'t Hoge", richting dorpskern en de Krommendijkbeek) tussen de omringende landerijen.

Op de hoek met de Meulebekestraat stond, zeker tot 1725, de galg van de heerlijkheden Dentergem en het Kapittel van Doornik op het "Galge veldt". Op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut komen de toponiemen "Noord Galgen Kauter" en ten zuiden van de Oostrozebekestraat "Zuid Galgen Kauter" voor. In 1857 wordt nog de naam "Galgenkouterstraet" gebruikt.
Eerst in 1820 komt "Roosebeek straete" voor en in 1871 "Oostroosbekestraat".

  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 29, 31.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oostrozebekestraat (Dentergem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10492 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.