Puymoortelstraat

Beschrijving

Bochtige, doodlopende weg, vertrekt vanaf de Wontergemstraat richting noord waar ze uitmondt op het erf van nummer 18. De straat heeft aan de oostzijde een doodlopende aftakking, ter hoogte van de Herpelplas maakt de weg een bocht van 90° en loopt verder op grondgebied Wontergem (Deinze) als de Groeneweg.

Doorheen de tijden wordt de straat op verschillende manieren geschreven: "inden Pymortre van 1ghemete lands" (1415), "Piemortelstraete" (1474), "Pumoortelstraete" (1665), "Piemoortel straete" (1725). Vanaf 1820 schrijfwijze, zie huidig. Dan komt ook de naam "Hoog-Eedeghemstraete" voor, gelegen tegenover de "Lieghedeghemstraet" (nu een zuidelijke aftakking van de Wontergemstraat). Beide straatdelen en het "Heedeghem Kruis" (zie Wontergemstraat) verwijzen naar de familie Van Hedeghem die hier in de 15de eeuw een hofstede bewoonde.
De betekenis van de naam is te interpreteren als drassige grond (moortel) met kikkers of puiten.

De weg staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1843) getekend met enkele landerijen. Deze situatie is tot op heden grotendeels bewaard gebleven.

Enkele hoeves met oudere kern maar ingrijpend verbouwd in de loop van de 20ste eeuw. Nummer 8 zogenaamd "'t Minnehof" zie houten naambord met begraasd erf en oude fruitbomen. Nummer 10 en nummer 14, zogenaamd "Puyenest", zie opschrift, bewaart nog de oude meidoorn- en hulsthaag.

• BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 31.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien