Geografisch thema

Veldstraat

ID
10499
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10499

Beschrijving

Bochtige weg tussen de Tieltseweg en de Meulebekesteenweg gelegen in het noordelijk deel van Dentergem. Onderdeel (samen met de Katteknok en de Goedlevenstraat) van een eeuwenoude weg, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), en leidend naar het Hoenderveld (hoender in de betekenis van patrijs). Het "Hoenderveldt Bosch", zoals afgebeeld op de Ferrariskaart was tot in de tweede helft van de 19de eeuw een bebost gebied. De naam "tfelt" komt al in 1415 voor, in 1698 is er sprake van de heerlijkheid "Hoendervelt geseyt Craijenbroeck" (dit is een moerassig gebied afgebakend met een craij of krade = hek, vlechtwerk).

De Veldstraat net als de Nieuwe Veldstraat houdt uiteraard verband met de ligging langs en door dit Hoenderveld. De vroegste vermelding als "Veldstraete" dateert van 1820. Het stuk tussen de Meulebekesteenweg en de Nieuwe Veldstraat krijgt in 1978 de naam Veldstraat maar maakte vroeger deel uit van de voormalige "Klijtstraat" of "Kleytgatstraete" (1820). Deze Klijtstraat liep dwars door het Hoenderveld en vond aansluiting met de Tieltseweg ter hoogte van de Sint-Annakapel (zie Tieltseweg). Het deel van de weg vanaf de Nieuwe Veldstraat tot aan de kapel is nu nog herkenbaar als voetwegel.

Landelijke, schaars bebouwde weg. Op de Ferrariskaart komt bijna geen bewoning voor, wel is er een concentratie van enkele gebouwen midden in het Hoenderveld, ongeveer waar zich nu de nummers 6, 7 en 8 (nieuwe volumes) bevinden.

  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 30 en 32.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Te Velthoens

  • Is deel van
    Dentergem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.