Geografisch thema

Dujardinstraat

ID
10505
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10505

Beschrijving

Korte straat die van aan de Tieltstraat in een bocht oostwaarts loopt tot aan de Oostrozebekestraat. De naam Dujardinstraat wordt aan de straat gegeven in 1843, naar Engelbert Dujardin, de toenmalige eigenaar van de hoeve op de hoek met de Oostrozebekestraat en tevens schepen in Markegem. Daarvoor stond de straat bekend onder de naam "straete loopende naer Meulebeke" of "Ramstraete" (1699) en nog vroeger als "den Ghebuer straetkinne" (1541). Gekenmerkt door verspreide landelijke bewoning. In het begin van de straat een dubbelwoonst uit de eerste helft van de 20ste eeuw (nummer 2-3) met ouder bijgebouw. Tevens aanwezigheid van vrij beroep (zie nummer 7) op een site met oudere bebouwing verwijzend naar vroegere industriƫle activiteit. Hoeve met losse bestanddelen (nummer 8), waarvan het woonhuis vernieuwd werd op het einde van de 20ste eeuw en met oudere bijgebouwen, vermoedelijk uit de 19de eeuw. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek uit 1761 van Charles Minne. Verder nog een eenvoudige interbellumwoning (nummer 6), volgens kadaster opgetrokken circa 1931, in bruine baksteen met banden in gele baksteen ter verlevendiging van de gevel.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1931/2.
 • HOLLEVOET F., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 76.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Maalderij en moderne woning

 • Is deel van
  Markegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dujardinstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/10505 (Geraadpleegd op )