Geografisch thema

Galgestraat

ID
10517
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10517

Beschrijving

Korte straat tussen de Oeselgemstraat en de Vijvestraat, vormt de grens met Wakken. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) staat de galg op het grondgebied van Wakken. Op de Ferrariskaart afgebeeld als een dreef, aan de overzijde van de Vijvestraat doorlopend tot aan de Leie. Gedeelte ten zuiden van de straat staat in het landboek aangegeven onder de naam "Aardweg", waarmee verwezen wordt naar een aard of privé-losplaats aan het water. In dit geval gaat het om een losplaats die hoort bij de kalkoven die Joseph Van Daele uitbaat aan de Vijvestraat op de hoek met de Aardweg, waar hij ook herberg "Den Deurniet" uitbaat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) zonder bebouwing. Heden recente bebouwing.

  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 111.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Galgestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10517 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.