Houtstraat

Beschrijving

De eerder rechte straat vertrekt vanaf de Deinzestraat in noordwestelijke richting tot aan de grens met Gottem en Oost-Vlaanderen en wordt daar verder gezet onder dezelfde naam. Ongeveer halverwege loopt een noordoostelijke aftakking, onderbroken door de Staatsbaan, tot aan de Pontstraat. Maakt eventueel deel uit van een oude (middeleeuwse?) weg die de verbinding maakt tussen de dorpskern van Dentergem, over grondgebied Gottem (Oost-Vlaanderen) met de Leie. In het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) aangeduid als "d'haut straete". Het noordelijk en oostelijk gedeelte van de straat staan op de Ferrariskaart (1770-1778) en in het landboek afgebeeld met houtkanten. Deze zijn op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) verdwenen. Bebouwing is dan nog beperkt. Op de Vandermaelenkaart (circa 1850) staat op de hoek met de Pontstraat "St Hubert Cabaret" aangeduid. Heden gekenmerkt door verspreide landelijke bebouwing.

• TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten , 2005, p. 112.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien