Geografisch thema

Kerkplein

ID
10520
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10520

Beschrijving

Het kerkplein strekt zich ten zuiden en ten noorden van de kerk uit. Ten zuiden van de kerk bevindt zich een geasfalteerde parkeerplaats met in het westen een polyvalent ontmoetingscentrum, " 'T LEIEHEEM" (zie opschrift op houten bord). Ten zuiden van deze parkeerplaats, ervan afgescheiden door bomen, bevindt zich de oude arm van de Leie. Ten westen van de kerk bevindt zich een voetweg die noordwaarts leidt langs de vroegere pastorie (zie nummer 5), met ten noorden daarvan de parochiezaal. Ten oosten van de kerk bevindt zich de Brugstraat en ten noorden van het kerkhof een tweede voetweg die de Brugstraat verbindt met de eerste voetweg. Ten noorden van de kerk bevindt zich een marktplein, door de week gebruikt als parkeerplaats en aan vier zijden omgeven door bebouwing. De oorspronkelijke bebouwing van dit plein is in dergelijke mate beschadigd door de beschietingen in mei 1940 dat ze gesloopt diende te worden en vervangen door nieuwe bebouwing na de Tweede Wereldoorlog. Op dat ogenblik wordt ook het plein aangelegd.

Heden hoofdzakelijk residentiële bebouwing, daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Daarnaast enkele handelszaken (bakker, frituur).

  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 112.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen

  • Omvat
    Heilige Martinuskerk

  • Omvat
    Lourdesgrot

  • Omvat
    Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

  • Is deel van
    Oeselgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/10520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.