Geografisch thema

Kerkplein

ID
10520
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10520

Beschrijving

Het kerkplein strekt zich ten zuiden en ten noorden van de kerk uit. Ten zuiden van de kerk bevindt zich een geasfalteerde parkeerplaats met in het westen een polyvalent ontmoetingscentrum, " 'T LEIEHEEM" (zie opschrift op houten bord). Ten zuiden van deze parkeerplaats, ervan afgescheiden door bomen, bevindt zich de oude arm van de Leie. Ten westen van de kerk bevindt zich een voetweg die noordwaarts leidt langs de vroegere pastorie (zie nummer 5), met ten noorden daarvan de parochiezaal. Ten oosten van de kerk bevindt zich de Brugstraat en ten noorden van het kerkhof een tweede voetweg die de Brugstraat verbindt met de eerste voetweg. Ten noorden van de kerk bevindt zich een marktplein, door de week gebruikt als parkeerplaats en aan vier zijden omgeven door bebouwing. De oorspronkelijke bebouwing van dit plein is in dergelijke mate beschadigd door de beschietingen in mei 1940 dat ze gesloopt diende te worden en vervangen door nieuwe bebouwing na de Tweede Wereldoorlog. Op dat ogenblik wordt ook het plein aangelegd.

Heden hoofdzakelijk residentiƫle bebouwing, daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Daarnaast enkele handelszaken (bakker, frituur).

 • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 112.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2007


Relaties

 • Omvat
  Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen

 • Omvat
  Heilige Martinuskerk

 • Omvat
  Lourdesgrot

 • Omvat
  Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

 • Is deel van
  Oeselgem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerkplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/10520 (Geraadpleegd op 14-05-2021)