Neerhoek

Beschrijving

Straat bestaande uit verschillende delen, ingesloten tussen de oude en de nieuwe loop van de Leie. Enkel bereikbaar via het grondgebied van de gemeentes Zulte of Olsene (Oost-Vlaanderen). De oude meander van de Leie vormt tevens de gemeentegrens. De straat is grotendeels afgeboord met populieren.

Huidige naam afkomstig van het toponiem "Neerhouck" voor geheel de wijk in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw. De naam Neerhoek is vermoedelijk afkomstig van de functie als overstromingsgebied van de Leie. Vroegere benamingen naar verluidt "Moorgerek" (zwart, vuil moeras) voor het westelijk gedeelte en "Losgat" voor het oostelijk gedeelte. In het landboek staat ter hoogte van nummer 6 een veerpont over de Leie afgebeeld. In 1935 wordt de Leie rechtgetrokken, de Neerhoek afsnijdend van de rest van Oeselgem.

Landelijke weg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw. De meeste sites staan op de Ferrariskaart (1770-1778) maar zijn wellicht ouder. Allen zijn ze grondig vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Bij enkele sites zijn nog oudere bedrijfsgebouwen bewaard. Nummer 6 is een hoeve met losse bestanddelen, in 1830 volgens kadastergegevens eigendom van de Gentse adellijke familie d'Hane-Steenhuyse. De configuratie van het (vernieuwde) woonhuis en de vervallen bijgebouwen komt overeen met de toestand zoals weergegeven in het landboek. Nummer 8 met losse bestanddelen bestaande uit een nieuw woonhuis (oud is nog bewaard) en bedrijfsgebouwen met 19de-eeuws uitzicht. Nummer 2, uit de eerste helft van de 20ste eeuw, gaat niet terug op een oudere site.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: Oorspronkelijke kadastrale legger, Oeselgem.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nr. 69: Figuratieve kaart van de parochie Oeselgem, Detail: Wijk Neerhoek, opgemaakt door Jean-Baptiste van Huffel, (1770).
  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 112.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien