Boerderijstraat

Beschrijving

Licht bochtige weg tussen de Diepe- en de Papegaaistraat, loopt nagenoeg parallel met de Saaisenbeek, laatst genoemde vormt tevens de noordelijke grens met de deelgemeente Markegem.

De bronnen tussen 1651 en eind 18de eeuw vermelden de "Heylaertstraete". Deze naam kan wellicht verband houden met Heylaert van Belleghem, vermeld in 1426, uit documenten blijkt het leengoed van Bellegem (in Waregem) over grond te beschikken in Wakken. In de 19de eeuw komt de naam "Groenestraat" (Atlas der Buurtwegen, 1846, Poppkaart, 1856) voor.

Van oudsher een landelijke weg, staat op de Ferrariskaart (1770-1778) getekend, afgezoomd met bomen. Heden bijna uitsluitend bebouwd met boerderijen die in kern kunnen teruggaan tot de 18de eeuw.

• DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 257.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien