Burgemeester Verstaenlaan

Beschrijving

Tussen de jaren 1930 en 1990 ontplooien enkele sociale bouwmaatschappijen verschillende woonprojecten: langs de Hekkenstraat en aanpalende Walstraat in de jaren 1930 (zie infra), langs de Burgemeester Verstaenlaan in de jaren 1950-1970, langs de Joris Van Severenlaan in de jaren 1990.
De verkaveling aan de Burgemeester Verstaenlaan, aangelegd in een U-vorm, komt in vier fasen tot stand. Eenheidsbebouwing en koppelwoningen in baksteen en met voortuintjes weerspiegelen de verschillende stijlen van de respectieve bouwperiodes. De oudste woningen (nummers 27-41), gebouwd in 1951-1952, zijn ontworpen door architect Theo Vernackt uit Deinze. In de voorgevels gebruik van enkele historiserende elementen. Nummers 50-70, een project gerealiseerd in 1957-1958 op initiatief van de bouwmaatschappij "Mijn Huis" is een ontwerp van architect L.J. Braeckman uit Gent. De woningen hebben boven de deuren tegeltableau's, onder meer met afbeelding van de ambachten. De derde fase bestaat uit huizenblokken met platte daken, opgericht in de eerste helft van de jaren 1960 andermaal ontworpen door architect J.L. Braeckman. Het laatste project behelst de nummers 36-48, koppelwoningen met platte daken, en een viertal lage bejaardenwoningen (nummers 28-34). Beide complexen zijn opgericht op het eind van de jaren 1960 naar een ontwerp van architect J. Demeere uit Gent.

• DEGROOTE K., Sociale woningbouw in Wakken, in De Roede van Tielt, jg. 36, nr. 3, 2005, p. 7-9, 26, 34-36.
  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 258.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien