Diepestraat

Beschrijving

Eerder rechte weg tussen de Hekkenstraat en de Wakkenstraat op grondgebied Markegem. De oude benamingen "Sieckbrouckstraete" (1641), "Ziebrouckstraete" (1651) of "Seybroekstraat" (1846) hebben te maken met de aanwezigheid alhier van gronden, eigendom van de toenmalige heer van Zeebroek (verbonden met de heerlijkheid van Zwevegem).
In de Atlas der Buurtwegen (1846) komt "Chemin du puits 'Scheldeput' au cabaret 'Het Meuleken' voor laatst genoemde, zijnde een herberg gelegen tegenover de Vandaelenstraat (zie Markegem). De betekenis van de huidige naam is niet duidelijk. De straat wordt doorkruist door de Saaisenbeek die hier tevens de grens vormt met Markegem.

Van oudsher landelijke straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) getekend als dreef met aanwezigheid van enkele landerijen. Deze situatie blijft onveranderd op de Atlas der Buurtwegen (1846).
Heden een kleine concentratie van overwegend lage woningen, meestal uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan het begin van de straat.

• DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 258.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien