Kasteeldreef

Beschrijving

Rechte toegangsweg naar het kasteel van Wakken. In 1642 wordt de dreef vermeld als "huys…noort aende casteel dreve". Het huis, met erf, waarvan sprake staat in een ceynsboek van 1712 opgetekend als eigendom van "den heer graeve van Wacken".

Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht bij Ministerieel Besluit van 14/01/1998 dat het kasteel met schandpaal, de kerk met begraafplaats en pastorie (Mandelstraat 17), de huizen *Wapenplaats 16, 20, beschermd als monument en de bebouwing van de omliggende dorpskern vervat, verspreid over de Kasteeldreef, de Mandelstraat en vooral de Wapenplaats.

Bewoning aan de noordkant onder meer opgenomen in het voormalige koetshuis van het kasteel. Links van de dreef naar het kasteel een parking met centraal opgesteld de schandpaal.

• Archief Ruimtelijke Ordening - West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, DW002039.
  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 260.