Abdijstraat

Beschrijving

Zo genoemd naar de abdij van Sint-Adriaan. Vroegere Kloosterstraat reeds vermeld vanaf begin 14de eeuw. Verbindt de Denderstraat met de Oude Steenweg; liep uit op de voormalige Overpoort of Brusselse poort. Straat met sterk niveauverschil bebouwd met voornamelijk tweelaagse rijhuizen onder zadeldak. Veelal verbouwde oude kernen opklimmend tot de 17de-18de eeuw: onder meer nummers 3, 11, 17, 19, 29, 31: lijstgevels uit de 19de-20ste eeuw, bekleed met geglazuurde tegels (nummer 3), bepleisterd en beschilderd (nummer 11), gecementeerd (nummers 17, 19, 31) of voorzien van recent parement (nummer 29). De steile dakhelling en muuranker met kram en krul (nummers 17, 19) wijzen op de oudere kern. Oude muur omheen de tuin van nummer 45. Storende nieuwe bouw naast nummer 4.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle