Mandelstraat

Beschrijving

Hoofdweg die vanuit het zuiden naar de dorpskern leidt. De korte, rechte straat maakt samen met de Markegemstraat en de Tieltstraat deel uit van de N327. Loopt van de Molenstraat tot aan de grens met Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) waar de straat overgaat in de Wakkensteenweg. De grens met Sint-Baafs-Vijve wordt bepaald door de vallei van de Mandel waar de Mandelbrug de Mandelstraat over de Mandel leidt. De brug wordt al vermeld in 1466, de weg heeft zeker kasseibestrating in 1717. Naast Mandelstraat komt ook Manderstraat voor.

Woonstraat en drukke verkeersweg, daalt vanaf de dorpskern naar de vallei van de Mandel waar de bebouwing overgaat in meersengebied met natte weilanden. Op de Ferrariskaart (1770-1778) bebouwing aan beide straatkanten, deze wordt geleidelijk aan vervangen door huizen uit de 19de en 20ste eeuw.

Is rond 1900 een uitgangsbuurt bij uitstek die de straat de bijnaam "Petit Paris" oplevert. Er is sprake van zeker tien cafés, waarvan één met filmzaal (" 't Coliseum"). De cafés verdwijnen in de loop van de 20ste eeuw.

Achter het huis nummer 17 ligt de voormalige 18de-eeuwse pastorie beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14/01/1998. Voorts bebouwing uit de 19de eeuw, eventueel met oudere kernen. Aaneengesloten gevelwanden met lijstgevels en huizen van meestal twee bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijk waren er meerdere lage woningen (zie nummer 8, volgens het kadaster opgetrokken circa 1890), deze worden ofwel vervangen ofwel verhoogd (zie nummer 15). Enkele bepleisterde lijstgevels met verbouwde begane grond: nummer 14 (circa 1884, zie kadaster) met sierpleister en bewaarde kroonlijst, nummer 16 heeft op de verdieping nog de beschilderde cementlaag en de oorspronkelijke raamopeningen met geprofileerde omlijsting, nummer 17 met imitatievoegen en bepleisterde omlijstingen. Ook bij nummer 27 is enkel op de verdieping het roodbakstenen parement, gecombineerd met gele baksteen voor het siermetselwerk behouden, opvallende vensteromlijstingen met geometrische versiering. Nummers 5 en 28 hebben wellicht een oudere kern, zie Primitief Kadaster (circa 1830), maar werden in de loop van de 19de en 20ste eeuw uitgebreid en aangepast. Nummer 10 dateert zie kadastergegevens van circa 1873 en werd in 1941 uitgebreid.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, DW002039.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1873/4, 1884/19, 1890/10, 1941/6.
  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 261.
  • DESMET J., Over café's gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 76-85.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien