Oeselgemstraat

Beschrijving

Rechte straat, tussen de Molenstraat en de Wakkensesteenweg, verbindt Wakken met Oeselgem. De vroegere verbindingsweg, in 1651 vermeld als "de straete van Wacken naer Oesselghem" bestond uit enkele kleine zandwegen die al zigzaggend door de kouter liepen. Restanten van die wegen zijn heden opgenomen in de Zandstraat en Kluizebosstraat. Het huidig tracé dateert van circa 1904-1905.

Woonstraat en daarnaast aanwezigheid van enkele bedrijven. Overwegend halfopen of open bebouwing. De oudste woningen gaan terug tot het begin van de 20ste eeuw. Na de aanleg van de nieuwe weg worden enkele lage huizen en een drietal herbergen opgericht. Deze laatste verliezen in de tweede helft van de 20ste eeuw een voor een hun herbergfunctie.
Nummer 24 is een vrijstaande woning met voortuin uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Roodbakstenen gevel met gebruik van gele baksteen voor de doorlopende banden en de ontlastingsbogen en gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

• DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 262.
  • DESMET J., Over café’s gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p. 102-105.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien