Oosthoekstraat

Beschrijving

Tussen Kraai- en Papegaaistraat, de straat loopt in twee bochten van 90° met, ter hoogte van de tweede bocht twee parallelle, doodlopende vertakkingen. De naam verwijst naar de oostelijk gelegen wijk en tevens naar de heerlijkheid "Oosthouke" met oudst gekende vermelding "…Oosthouck" uit 1563. In 1712 maakt ook de Kraaistraat deel uit van de Oosthoekstraat.

Van oudsher landelijke straat met verspreide hoeves. Enkele sites gaan zeker terug tot de 18de eeuw, zie de Ferrariskaart (1770-1778), maar zijn wellicht ouder. Rond 1900 was er in deze uithoek van de gemeente een concentratie van enkele, nu verdwenen herbergen. Zo is er sprake van de café's "De Papegaai", "De Oosthoek", "De Oven", " 't Smiske", "De Krullebol", "De Viool" en "De Ster".

• DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 263.
  • DESMET J., Over café’s gesproken. Een overzicht van Wakkense aubergen, herbergen, taveernen, café-huysen, geneverhuysen, kantijnen, kroegen door de eeuwen heen, Wakken, 1982, p.106-108.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien