Geografisch thema

Roterijstraat

ID
10552
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10552

Beschrijving

Kort, smal straatje dat tot 1982 leidde naar de rootputten op het einde van de straat gelegen langs de weiden van de Mandelvallei. In het landboek van 1651 beschreven als het "Dreveken", de volksmond heeft het nog steeds over "Dreefke naar de leegte".

De rootputten behoorden toe aan de familie Loontjens die zich in 1890 in Wakken komt vestigen. Naast een huis met stoombrouwerij, gelegen in de Kapellestraat, was er ook een vlasbedrijf met roterij.

Woonstraat met schaarse, verspreide bebouwing waaronder enkele hedendaagse woningen. Nr. 7, recent gerealiseerd, is opgetrokken uit gesinterde baksteen. Hermetische architectuur bestaande uit verschillende blokken met centraal een metalen buitentrap.

  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 263.
  • DESMET J., Het factuurboek van François Vanpoucke, in De Roede van Tielt, jg. 37, nr. 2, 2006, p. 66-68.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roterijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.