Walstraat

Beschrijving

Korte doodlopende weg, vertrekkend van de Hekkenstraat en uitgevend op het Hondiuspark (zie Oostdreef). De naam refereert aan de wal in het park horend bij de voormalige kasteelhoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten.

Tussen de jaren 1930 en 1990 ontplooien enkele sociale bouwmaatschappijen langs de Walstraat en aanpalende Hekkenstraat, Burgemeester Verstaenlaan en Joris Van Severenlaan meerdere woonprojecten. De vroegere zandwegel krijgt na de verkaveling in de jaren 1930 een functie als woonstraat. Aanleg als straat gebeurt pas in 1947.

Nummers 1-9 is een bouwproject van 1931 in opdracht van de maatschappij "Troost in Nood". Het project bestaat uit twee gehelen van enerzijds negen arbeiderswoningen aan de Walstraat en anderzijds zes langs de aanpalende Hekkenstraat.

Baksteenbouw bestaande uit vier eenvoudige lijstgevels geflankeerd door twee diephuizen met puntgevels. De oorspronkelijke eenvormigheid is door recente ingrepen (wijzigen of schilderen parement) grotendeels verloren gegaan.

• DEGROOTE K., Sociale woningbouw in Wakken, in De Roede van Tielt, jg. 36, nr. 3, 2005, p. 3-39.
  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 264.