Geografisch thema

Kanunnik Davidlaan

ID
10563
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10563

Beschrijving

Eertijds "Paradijsstraat", zogenaamd naar het hoveniershof "Het Paradijs" ter plaatse van het huidige rustoord. In 1917 eigendom, gebouwen en tuin van het Paradijs verkocht aan de Lierse Commissie van Openbare Onderstand. Deels verbreed in 1924, doch de nauwe toegang aan de Begijnhofstraat bleef bestaan tot het einde van de jaren 1950.

Heden brede geplaveide straat die de verbinding vormt tussen de Mechelse- en de Begijnhofstraat. Straatbeeld bepaald door enkele recente woningen op het einde van de straat en een aantal eenvoudige lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw; gebruik van veelkleurige baksteen en getoogde muuropeningen (onder meer nummers 7-11). Linkerzijde gedomineerd door rustoord "Het Paradijs" en verderop de Sint-Ursulaschool (1986-1988) naar ontwerp van L. Verhaegen en G. Van den Eynde. Rechtse zijde ingenomen door de nieuwe bouw van het Sint-Gummaruscollege (1987-1988) naar ontwerp van F. Verbaenen.

  • MORTELMANS J., Rond het "Paradijske" en de omgeving, in Jaarboek Koninklijke Oud-Studentenbond St.-Gummaruscollege, Lier, 1961.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Sint-Ursula-instituut

  • Is deel van
    Lier

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kanunnik Davidlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/10563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.