Balgerhoeke

Beschrijving

Steenweg van de Leopoldlaan in het centrum van Eeklo leidend naar de grens met Adegem aan het Schipdonkkanaal, en verder naar Maldegem. De parochie Balgerhoeke wordt in 1804 van Adegem overgeheveld naar Eeklo. Balgerhoeke werd in 1902 een zelfstandige parochie. In 1903-1906 werd een nieuwe parochiekerk gebouwd. Het Schipdonkkanaal of het Afleidingskanaal van de Leie werd gegraven in de bedding van de Lieve als verbinding van de Leie in Deinze met de Noordzee in Zeebrugge. Als afleidingsvaart had het kanaal vooral de bedoeling de overstromingen te beperken, maar ook als nieuwe handelsverkeersweg tussen Deinze en Brugge speelde het kanaal een belangrijke rol. Het gedeelte tussen Stoktevijver in Zomergem tot Maldegem werd gegraven in de periode 1854-60. Over het Schipdonkkanaal ligt de spoorbrug van de spoorlijn Gent-Maldegem, met treinstation van Balgerhoeke op grondgebied Eeklo, gesloopt in 1965, en een sluisbrug. De spoorlijn Eeklo-Maldegem werd in 1862 aangelegd in het verlengde van de lijn Eeklo-Gent van 1861 onder impuls van ingenieur Isidoor Neelemans van Eeklo. De aanleg van het Schipdonkkanaal en de spoorlijn bracht een economische bloei voor de wijk met de vestiging van verschillende bedrijven. De wijk Balgerhoeke werd vernield tijdens de slag aan het Schipdonkkanaal op 20 oktober 1918. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was er grote oorlogsschade. Als herinnering aan de hier geleverde gevechten tussen de Duitsers en de Canadezen werd in 1990 op initiatief van de VVV-Eeklo aan de ophaalbrug een Sherman-tank geplaatst.

• DE ROO S. - WALLAERT P., Eeklo in oude foto’s, deel 2, Eeklo,1995.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen